De charme van onbehandeld hout

De charme van onbehandeld hout

Na het schuren van een houten vloer krijg ik regelmatig de vraag of de vloer in die kleur kan blijven. Kaalgeschuurd hout heeft een charmante, naturel uitstraling.  Logisch dat u daar verliefd op wordt! Maar is het mogelijk om een vloer af te werken met een (nagenoeg) neutrale laag en de pure kleur te behouden? Ik zet de opties voor u op een rij!

De houten vloer van weleer: warme, donkere tinten

Het behandelen van parket is van alle tijden. Een vloer waarop geleefd wordt, heeft immers regelmatig onderhoud nodig! Vroeger werd de kleur van de vloer bij elke behandeling wat donkerder: er waren geen producten op de markt die het hout nagenoeg kleurloos lieten. Wat wel ontstond, was een warme kleur. De afwerking kon na lange tijd echter verkleuren naar geel, door toedoen van UV-licht. Tegenwoordig zijn er echter volop mogelijkheden om de geschuurde uitstraling van hout zeer dicht te naderen!

De oplossing voor een houtkleurige, neutrale vloer

Wilt u de prachtige kleur van uw geschuurde vloer behouden? Dan zijn daar tegenwoordig volop mogelijkheden toe! Overigens is de kleur van het eindresultaat afhankelijk uw houttype én uw gewenste afwerking (lak of olie). Er zijn grofweg vier mogelijkheden om uw parket een naturel tint te geven.

Skylt-lak

De lak van Skylt zorgt ervoor dat uw hout nauwelijks kleurt. In combinatie met zijn matte uitstraling benadert de Skylt-lak de kleur van onbewerkt hout op schitterende wijze. De houtsoorten eiken, essen, maple of grenen zijn het meest geschikt voor deze behandeling.

Lak voor donkere, tropische houtsoorten

Bij een donkere houtsoort is het lastiger om een lichte vloer te krijgen. We spreken dan onder andere over het tropische merbau en afzelia. Voor deze soorten is als alternatief een zeer matte lak geschikt.

Afwerking met olie

Ook bij een afwerking met olie is het mogelijk om de onbehandelde uitstraling van hout redelijk te benaderen. Houdt u er in dat geval wel rekening mee dat dit het onderhoud van het parket wat lastiger te maken.

Een zeepbehandeling voor harshoudend hout

Is uw vloer gemaakt van hout met een grote harsinhoud, zoals grenen of naaldhout? Dan is het ook een optie om dit materiaal na het schuren slechts te behandelen met een speciale zeep, zoals de neutrale olie van Woca. Het is van belang dat het hout zeer regelmatig behandeld moet worden met dit materiaal.

 

Heeft u vragen over de juiste behandeling van uw vloer, met behoud van zijn onbehandelde uitstraling? Neem contact op en ik kijk graag samen met u naar een geschikte oplossing voor uw situatie.