De visgraatvloer is tijdloos én trendy!

De visgraatvloer is tijdloos én trendy!

Het visgraatmotief is terug van… nooit weggeweest! Het patroon is geliefd bij jong en oud en verkrijgbaar in verschillende stijlen. Bij Van Asselt Parket merken we dat de vraag naar een visgraatvloer weer enorm toeneemt. Logisch: het patroon is tijdloos en zorgt voor een speels, ruimtelijk effect in huis.

De visgraat door de jaren heen

Houtpatronen werden eeuwen geleden al gelegd op de vloeren van kastelen en herenhuizen. De meest bekende was het visgraatmotief. De plankjes werden destijds verlijmd en met de hand vernageld aan de ondervloer. Door nieuwere technieken gaat dit vernagelen tegenwoordig machinaal, met de hulp van een tacker. Er zijn bovendien houtvarianten die fabrieksmatig voorzien zijn van groef en veer. De visgraat hoeft daardoor niet vernageld te worden, maar wordt direct op de ondervloer verlijmd. De overlast tijdens het monteren is hierdoor minimaal. Deze wordt zelfs nog minder wanneer de olie of lak in de fabriek alvast op het hout aangebracht wordt.

Bezig met het leggen van een visgraatvloer
Deze houten visgraatvloer wordt gelegd met een klassieke, zwarte bies en een band.

Extra karakter toevoegen aan uw houten visgraatvloer

De klassieke uitvoering van een visgraatvloer bevat een band en desgewenst ook een bies, die samen als kader langs het visgraatpatroon gelegd worden. Tegenwoordig is met name de band nog altijd geliefd als kantopsluiting van het houtwerk. Om de vloer extra karakter te geven, is het mogelijk om het hout te verouderen, te borstelen of te patineren.

De houten visgraat in een modern jasje

Vroeger kenmerkte een houten visgraatvloer zich door het kleine formaat. De plankjes hadden een afmeting van 70×355 mm. De huidige markt vraagt echter een steeds groter formaat planken: van 120×600 mm of zelfs 140×700 mm. In combinatie met vloerverwarming is de visgraat goed toe te passen. Het bijzondere patroon is daardoor geliefd bij jong en oud en is een gewilde vloerbedekking in zowel oude panden als nieuwbouwwoningen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een houten visgraatvloer in uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!