Eiken: eeuwenoude publiekslieveling

Eiken: eeuwenoude publiekslieveling

De meest gangbare houtsoort voor het leggen van vloeren, is eikenhout. Ruim 80% van de houten vloerbekleding wordt gemaakt van de eik! In Nederland geldt dat we veelal Europees eiken op de vloer leggen. Deze stabiele houtsoort heeft een geschikte hardheid voor vloeren. Immers: is het hout te hard, dan komen er sneller krassen op. Maar hoe zachter het hout, hoe sneller deze zal slijten. Eiken biedt de perfecte gulden middenweg. De stabiliteit van eikenhout maakt hem ook de meest geschikte kandidaat in combinatie met vloerverwarming. Eikenhout blijft vrij stabiel, zodat uw vloer niet enorm gaat krimpen of buigen.

Kleur bekennen met eiken

Eiken laat zich afwerken in de meest uiteenlopende kleuren. Het looizuur dat zich in eiken bevindt, maakt het mogelijk om het hout te roken met ammoniak. U kunt daarnaast kiezen uit een aantal bijzondere alternatieven. Allereerst is daar Amerikaans rood eiken. Dit is wat roder van kleur en nerveuzer in werking. Amerikaans wit eiken heeft een prachtige, lichte structuur met een warrige nerf en minder grove noesten. Als laatste bieden we u de mogelijkheid van Scandinavisch / Russisch eiken aan: een variant die erg lijkt op Europees eiken, maar die minder looizuur bevat. Dit maakt dit type eiken moeilijker te roken.

Voor welke eiken sortering kiest u?

Nóg een voordeel van de houtsoort eiken, is dat deze leverbaar is in verschillende sorteringen. Aan de sortering kunt u afleiden hoeveel noesten een plank gemiddeld heeft. Rustiek eiken bevat grote noesten en het hout heeft zowel structuur- als kleurverschillen. De kwalificering 1 Bis bevat noesten tot ongeveer één centimeter, waardoor een rustige en natuurlijke uitstraling ontstaat. Wilt u liever geen noesten in uw hout? Kies dan voor Prime, dat noestvrij is. Tot slot is er QFQ: Quartier-Faux Quartier. Bij deze manier van hout verwerken wordt het hout kwartiers gezaagd. Dit betekent dat de boom eerst in de lengte in vieren wordt gedeeld, waarna de planken ongeveer haaks op de jaarringen uitgezaagd worden. Dit zorgt voor een rechtlijnige nerf met structuur: een uniek patroon voor eikenhout! Deze QFQ-methode is heel geschikt voor het plaatsen in visgraatpatronen wanneer u op zoek bent naar een rustige uitstraling.

De extra’s van eiken

U kunt ervoor kiezen om uw eiken planken extra uit te laten lichten. Meer structuur bereikt u bijvoorbeeld door eiken te borstelen. De zachte nerf wordt er hierdoor uitgeborsteld, terwijl een voelbare nerf zichtbaar wordt. Het eikenhout werkt u af met een lak of olie.