Natuurlijke vijanden van parket – en hoe u hout hiertegen beschermt!

Natuurlijke vijanden van parket – en hoe u hout hiertegen beschermt!

Uw parketvloer is gelegd of opnieuw geschuurd en u bent verrukt met het eindresultaat. Dan wilt u maar één ding: dat de parketvloer zo lang mogelijk in deze staat blijft. Parket is niet onderhoudsvrij, maar wel gemakkelijk in het onderhoud. Helaas zijn er in het dagelijks leven allerlei elementen die ervoor zorgen dat uw parket ‘aangevallen wordt’ en beschadigd kan raken met krassen of vlekken. We zetten alle probleemgevallen voor u op een rij, inclusief de oplossingen voor het beste behoud van parket!

Meubels en zware elementen

Viltbescherming onder de poten van uw stoel, tafel of meubel is een praktische oplossing om veelvuldige krassen te voorkomen. Voor nagenoeg elke stoelpoot is een viltdopje te vinden, zodat er altijd een optie is voor uw situatie. We adviseren om onder grote, zware meubel viltband op maat te snijden. Met deze eenvoudige aanpassingen kunt u uw meubel desgewenst verschuiven, zonder schade aan de vloer. Het is overigens van groot belang om regelmatig te controleren of het vilt niet vervuild is geraakt. Zand werkt namelijk als schuurpapier op hout!

Bureaustoelen

Veelvuldig heen en weer rijden in een bureaustoel kan praktisch zijn, maar ook een aanslag op uw houten vloer. Als de wieltjes van uw bureaustoel gemaakt zijn van grijs rubber, zorgen ze voor een zachte wrijving over het hout. Zijn de wieltjes echter gemaakt van zwart, hard plastic, dan kunnen er sporen in het parket ontstaan. Bij ruimtes waarin bureaustoelen intensief gebruikt worden, raden we aan om een ‘parket-daver’ bureaustoelmat te gebruiken. Deze is doorzichtig van kleur, waardoor de ondergrond nog steeds zichtbaar is. Deze mat zorgt voor goede bescherming van de parketvloer.

Piano

Een piano is een schitterend instrument dat snel de ogen naar zich toetrekt. Naast dat het instrument prachtig is, is het echter ook ongelofelijk zwaar. De kleine wieltjes onder een piano zorgen voor een klein drukpunt op het hout. De kans op krassen is hierdoor dermate groot, dat we het niet aanraden om met deze wieltjes over het hout te rollen. De oplossing voor dit probleem vindt u in de vorm van ‘beschermcups’. Deze doorzichtige cups zijn verkrijgbaar in een aantal maten. Hun belangrijkste is functie is dat ze de druk van het wieltje verdelen over een grotere oppervlakte.

Natte schoenen

Of het nu een herfststorm is of motregen in mei: de straten en tegels waar we buiten op lopen, zijn regelmatig vochtig. Gelukkig bieden goede schoenen uitkomst, maar uiteraard wilt u niet dat deze zelfde schoenen dit vocht ook meenemen in huis. Een droogloopmat bij de ingang van het huis biedt uitkomst! Droogloopmatten zijn leverbaar in verschillende klassen en kleuren. De mat kan prachtig verzonken in het parket overlopen. Ligt de droogloopmat op gelijke hoogte met de houten vloer, dan heeft u een schitterende én duurzame bescherming bij de ingang. Heeft u veel te maken met grote vervuiling van schoenen, dan is het aan te raden om buiten bij de deur een borstelmat te plaatsen. Het gebruik van een kokosmat in combinatie met een parketvloer raden wij af. Dit type mat borstelt namelijk wel, maar de schoenen blijven nat.

Bloempotten

U kunt een bloempot met een open, poreuze onderkant niet rechtstreeks op hout plaatsen. Op deze manier ontstaat er namelijk condens onder de pot die nergens heen kan, waardoor het hout kan verkleuren. Blijft de pot lang op dezelfde plaats staan, dan kan er zelfs een zwarte kring ontstaan die in sommige gevallen haast onmogelijk te herstellen is. U voorkomt dergelijke problemen door bloempotten en plantenbakken op een verhoging te plaatsen. Let hier ook op in de kerstperiode, omdat dergelijke problemen helaas regelmatig ontstaan bij het plaatsen van een kerstboom.

Voorkom parket-problemen!

Met de juiste hulpmiddelen voorkomt u grote problemen bij uw parketvloer. Let daarnaast op kleine ‘vijanden van hout’, zoals naaldhakken, hondennagels, deurborstels en andere producten die over het parket schuren. Allemaal kunnen ze nadelige gevolgen hebben voor de uitstraling van uw parket. Uiteraard zijn alle hierboven genoemde beschermmiddelen door ons leverbaar. Neem vrijblijvend contact op!