Kleur bekennen met uw houten vloer

Kleur bekennen met uw houten vloer

Het kan gebeuren dat u naar verloop van tijd uitgekeken raakt op (de kleur van) uw vloer. Vaak is er veel mogelijk om de vloer weer naar uw smaak te maken. Laatst benaderden klanten ons met de vraag wat er nog mogelijk is met hun gerookte eikenvloer. Ze waren erg ontevreden over de kleur die de vloer op dat moment had. Het hout had een donkere eikenkleur en de oude Osmo olie gaf een vergeelde gloed aan het geheel. Een mooie klus waarbij renoveren absoluut de moeite waard bleek!

Gerookt hout kleuren

Bij het proces van hout roken, gaat het looizuur uit eikenhout een reactie aan met ammoniak. Dit zorgt ervoor dat het hout meer opkleurt: hoe langer de reactie wordt toegepast, hoe donkerder het hout. Het nadeel van gerookt hout is dat deze reactie dieper in het hout zit. Volledig wegschuren wordt daardoor moeilijk en lichter maken is een risico. Na alle mogelijkheden te hebben doorgesproken, kozen de klanten ervoor om hun vloer zwart te maken. Dit is een uitdagende klus, dus het is belangrijk om vooraf proefmonsters te maken. Zo krijgen zowel de klant als wij een beeld van het eindresultaat. Maar uiteraard geeft dit geen garanties: het is altijd mogelijk dat het kleurmonster iets afwijkt van de uiteindelijke afwerking.

Zwart eikenhout wordt geschuurd

Eikenhout zwart oliën

We besluiten het hout te behandelen met een zwarte olie en het twee voorbehandelingen te geven. De aanpassingen aan de houten vloer beginnen met het schuren van het materiaal. Vervolgens borstelen we de zachte nerf uit het hout, zodat de mooie nerf van het eiken beter naar voren komt. Daarna maken we het hout zo zwart mogelijk middels een behandeling met donkere reactiebeits. Als laatste stap gaat er een zwarte olie over de vloer… het kan bijna niet zwarter! De schilder creëerde een prachtige kleurencombinatie in de ruimte, waardoor een schitterend geheel ontstond.

Bent u ook op zoek naar een nieuwe kleur voor uw houten vloer? Dan bespreken we graag samen de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op met het team van Van Asselt Parket.