Let in de winter op de luchtvochtigheid

Let in de winter op de luchtvochtigheid

Met flinke vorst in de nacht is de winter nu echt aangebroken. Om de kou buiten te houden, gooien we nog een extra blok hout in de kachel en zitten we er warmpjes bij. Houd echter rekening met uw houten vloer! Verwarmen op verantwoorde manier is geen probleem voor het hout, maar bij grote temperatuurverschillen kunnen er scheuren en naden ontstaan. Heeft u een houten vloer in huis, dan is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Naadvorming in uw houten vloer

Als een houten vloer te lijden heeft onder wisselingen in de temperatuur en luchtvochtigheid, dan herkent u dit aan de naden die ontstaan in het hout. Dit gebeurt meestal in de winter. In principe kan deze naadvorming bij elk houten vloersysteem ontstaan, maar de reactie van het hout kan heel verschillend zijn. Zo zijn maple, beuken of robijnhout erg gevoelig voor schommelingen. Wel geldt er: hoe dunner de opbouw van de vloer is, hoe minder het hout werkt (en dus krimpt). Helaas is het echter niet volledig uit te sluiten, omdat hout een natuurproduct blijft dat zich aanpast aan het klimaat van de omgeving. In veel gevallen verdwijnt de naadvorming gelukkig weer in het voorjaar, als de buitentemperatuur en luchtvochtigheid andere waarden aannemen.

Waarom krimpt hout?

Er zit een bepaald percentage vocht in de lucht en in hout. Bij vorst ontstaat er echter een droge lucht die vocht uit het hout onttrekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een kamer warm gestookt wordt, maar vervolgens niet genoeg geventileerd wordt. Als een ruimte in korte tijd flink verwarmd wordt, kan de luchtvochtigheid zelfs zakken naar 30%. Dit is van grote invloed op het hout en veelal de oorzaak van scheuren en naden.

Een houten vloer in combinatie met vloerverwarming en –koeling

De combinatie van vloerverwarming en een houten vloer geeft geen groter risico op naadvorming dan andere verwarmingsbronnen. Zeker wanneer de thermostaat op een continue temperatuur wordt gehouden, zal de vloertemperatuur stabiel zijn en heeft het hout minder te leiden. Wilt u parket combineren met uw vloerverwarming, dan adviseren wij om een minimale dikte hout te nemen. Met name systeemplanken zijn hiervoor geschikt, omdat zij in lagen opgebouwd zijn voor een stabiele werking.

Voorkom irritaties met een goede luchtbevochtiger

Een hygrometer meet de luchtvochtigheid in uw huis. Er wordt geadviseerd om een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% aan te houden in huis. Wanneer de luchtvochtigheid daalt naar 45% of lager, is het voor uw hout noodzakelijk om vocht toe te voegen aan de lucht. Heeft u ernstige naadvorming in uw hout? Dan is de luchtvochtigheid zeer waarschijnlijk erg laag en adviseren wij om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze apparaten brengen vocht in de ruimte en zorgen voor een aangenaam klimaat. Hun werking is daarmee vele malen efficiënter dan de bekende radiatorbakjes met water. Zij leveren vaak niet het gewenste resultaat, terwijl een luchtbevochtiger de lucht zuivert én vochtig maakt. Neem contact met ons op voor informatie over luchtbevochtigers, levering en advies.