Drevelen voor het mooiste resultaat

Drevelen voor het mooiste resultaat

De techniek van het parket leggen is al meer dan een eeuw oud. Een zogeheten ‘tapis’ parket wordt nog altijd op dezelfde wijze gelegd als vroeger. Er ontstaat een schitterend patroon op de vloer door de delen vlak te verlijmen en vervolgens te vernagelen op een houten ondervloer. Kortgeleden kreeg ik de vraag van een klant uit Lunteren of zijn teakhouten tapisvloer nog ‘te redden viel’. Na een goede inspectie werd duidelijk dat me een nieuwe, mooie uitdaging te wachten stond.

Nagels steken de kop op

Wat opviel aan de vloer van deze klant, was dat de nagels op veel plaatsen zichtbaar waren. Dat is jammer, want het doet afbreuk aan de schitterende uitstraling van de vloer. Helaas is het moeilijk te achterhalen wat de precieze reden is waarom de nagels zichtbaar worden. Als een dergelijke vloer een aantal keer geschuurd is, wordt de kans hierop echter vergroot.

drevelen - oude resultaat

Oplossing: gedrevelde nagels en vloeibaar hout

Om de nagels weer netjes in het hout te krijgen, moeten deze allemaal gedreveld worden. Een klus waarbij het doorzettingsvermogen flink op de proef wordt gesteld, dus ik ben maar gestopt met tellen na de tiende nagel. 🙂 Pas wanneer ze 2 à 3 mm in het hout verzonken zijn, zijn de nagels weer goed weggestopt in het hout. De gaatjes worden vervolgens afgestopt met fijn schuurstof van dezelfde houtsoort, vermengd met een bindmiddel. Dit ‘vloeibare hout’ zorgt voor een homogene kleur in vergelijking met de rest van het hout, waardoor de bevestigingen nauwelijks opvallen.

Goede inspectie + goede uitvoering = goed resultaat!

Wanneer de vloer geschuurd en gepolijst is, wordt deze afgewerkt met een twee componenten olie. Het materiaal waar ik mee werk is teakhout, wat de eigenschap heeft dat het wat vettig is. Het is daardoor niet mogelijk om de kleur van het hout te veranderen, want kleurpigmenten worden niet opgenomen in het hout. De vloer is daarom naturel afgewerkt en krijgt zo een mooie, warme kleur. Na drie dagen werken mocht het resultaat er zijn! Een eerste inspectie bleek ook deze keer heel belangrijk vóór we een klus aanpakken. Zo kunnen we eventuele gebreken en beschadigingen direct meenemen in de offerte en weet u zeker dat u na de behandeling jarenlang kunt genieten van een mooie vloer.

drevelen - nieuw resultaat ontstaat