Uniek: brocant sleets doorleefd hout creëren

Uniek: brocant sleets doorleefd hout creëren

Twee jaar geleden kwam er vanuit één van mijn klanten de vraag of ik zijn massief eiken plankenvloer kon schuren. Bij het zien van de vloer kwam ik er direct achter dat dit niet ‘zomaar een klus’ was. De man was namelijk van beroep Boomverzorger – en dat in hart en nieren! Hij vertelde boeiende verhalen over zijn vak en over de oorsprong van de houten vloer. Dat inspireerde mij. Als vakidioot weet je meestal ongeveer waar het hout vandaan komt, maar in dit geval bleek de eigenaar zelf het hout gezaagd te hebben. Hij gebruikte eiken stammen met een doorsnee die zo groot was, dat er ruw hout uit gezaagd kon worden van 35 cm. breed. Flink brede planken, vanuit de parketwereld bezien! De vloer was gelegd door een goede vriend en begenadigd timmerman, die zijn vak tot in de puntjes beheerste. In overleg kwamen wensen en mogelijkheden bij elkaar en werd er gekozen voor het schuren van het hout, om de nerf vervolgens te borstelen en licht natuurlijk te oliën voor een frisse, doorleefde kleur. Een leuke klus die voor beide partijen naar tevredenheid is verlopen.

Dezelfde klant, maar een nieuwe vloer met nostalgisch hout

Kortgeleden belde deze klant mij opnieuw. Zijn toekomstige woonkamer was inmiddels volledig gerenoveerd. Opnieuw lag er een eiken vloerdeel in van maar liefst 3 cm. dik en breedtes variërend van 12 tot 35 cm. Zijn wens? Om er opnieuw een unieke vloer van te maken die versleten, doorleefd en zeker niet egaal van kleur moest zijn. Toen ik bij de klant op bezoek kwam, zag ik direct dat op de vloer de sporen van ruw bezaagd hout nog zichtbaar was. Uniek, omdat deze sporen eruit geschaafd en geschuurd worden bij een gerenommeerde parketfabriek. Aan tafel, onder het genot van een heerlijke cappuccino, gingen we met het hele gezin brainstormen over hoe de vloer zou moeten worden. Enorm sleets, met donkere vlekken en andere termen… dat bleek de wens! Kijkend naar de rest van de inrichting, zag ik een gezellige ruimte met eigenzinnige stijlen en een nostalgische keuken. Ook vintage meubilair en wanddecoratie (van jachttrofee tot oude schilderijtjes) en een karakteristieke boerentafel met houten bankjes ontbraken niet. De strekking was me duidelijk! Ik vroeg hen om nog wat foto’s op internet te zoeken, zodat we samen nog meer op één lijn zouden komen. Uiteindelijk besloten we dat in het werk de kleur en creatie moesten ontstaan.

Op naar een brocante vloer!

In mei was het zover. Ik had een aantal dagen vrijgemaakt voor deze klus. In het volste vertrouwen – maar zonder duidelijke tijdsplanning, want hoe zou het uitpakken? – ging ik aan de slag. De totale oppervlakte van de vloer was 100 m2. Als eerste werden de eiken planken per stuk handmatig, oppervlakkig geschuurd. Uiteraard bleven de ruwe lintzaagsporen behouden. Ook de water- en roestvlekken die ontstonden tijdens het drogen, heb ik er niet uitgeschuurd. Wel heb ik handmatig met een schraapstaal de scherpe hoogteverschillen afgerond, zodat er een vloeiende overgang ontstond. Vervolgens koos ik voor een behandeling met reactiebeits, omdat dit een meer verweerd effect geeft. Het eikenhout reageert namelijk op de inhoud van het materiaal. Dit proces is versterkt door twee verschillende kleuren te gebruiken en deze met één kwast op elke plank aan te brengen, in afwisselende volgorde. Voor de reactie van de beits moet je even geduld hebben: pas na een uur zie je het effect, dat vanuit elke hoek weer een andere uitstraling heeft. Geen enkele plank droogt hetzelfde op en op verzoek werden sommige stukken extra donker gemaakt. Een spannende onderneming, want hoe pakt het uit? Gelukkig werd de klant steeds enthousiaster! Na een nacht drogen werd de vloer nogmaals geolied, met een wat lichtgrijze olie. Op de ruw bezaagde gedeeltes ontstond een gepatineerd effect. Na afloop heb ik nog gezellig met de boomverzorger (wat eigenlijk ook het vak van de parketteur is!) en zijn vrouw nagepraat over het project. Na het onderhoudsadvies besproken te hebben, ging ik voldaan naar huis. Weer een klus geklaard!

Interesse?

Wilt u ook een unieke, houten vloer? Ik kom graag een keer bij u thuis om te brainstormen over de mogelijkheden!