Traprenovatie in de praktijk

Traprenovatie in de praktijk

Door een klant werd ik benaderd met de vraag of hun trap gerenoveerd kon worden. De man des huizes was zelf al eens aan de slag gegaan met een renovatie van de trap, maar helaas zonder succesvol resultaat. Tijdens onze afspraak zijn zowel de trap naar de eerste als de tweede verdieping beoordeeld en geïnspecteerd op mogelijke gebreken.

Plannen maken

Samen hebben we overlegd over de wensen en mogelijkheden, vergezeld van een goede kop koffie. Allereerst moest de trap worden ontdaan van oude vinylbekleding en lijmresten. Wat voor particulieren een flinke klus kan zijn, kan met professionele hulpmiddelen eenvoudig verwijderd worden. En dan? Door te kijken naar de ruimte waarin de trap staat, krijgt u een goed beeld van een passende stijl. Door de moderne uitstraling van het interieur kwamen we tot de conclusie dat een trendy, strakke trap hier erg mooi bij past. Aan de slag dus!

Kiezen voor een bloktrap of een Z-trap

Alvorens aan de slag te gaan met een trap, moet er een keuze gemaakt worden over het type trap. Een bloktrap kenmerkt zich door treden die haaks op het stootbord staan. Een Z-trap heeft juist de vorm van de ‘Z’, waardoor het stootbord in een schuine hoek op de trede staat. Deze variant geeft meer ruimte voor de voet, waardoor hij vaak als prettiger wordt ervaren. Mijn advies aan deze klant was om een Z-trap aan te leggen en hier werd mee ingestemd.

Eikenhouten trap

De treden van de trap werden bekleed met Eiken 6 mm, verlijmd op berken multiplex. Door de klassieke vorm van de trap kon het nieuwe stootbord (dat 45 mm terug ligt achter de volgende trede) verlijmd worden van de achterkant van de trede naar de voorzijde van de bovenliggende trede. Om een veilig trap met goede grip te krijgen, kozen we voor een ingefreesde zwart rubberen strip, tot 100 mm van de zijwangen. Ook deze wangen (de zijkanten van de trap) werden bekleed met massief eiken, zodat zij schitterend bij de rest van de trap paste.
De trap naar de eerste verdieping was recht. In de trap van de eerste naar de tweede verdieping zat echter een enkel kwart, met een aantal treden onder een hoek. Om ook daar een strak resultaat te krijgen, zijn de nodige ervaring en inzicht van belang. Er is immers geen enkel eiken deel haaks af te zagen: puur maatwerk is vereist.

De kers op de taart

En als je dan twee schitterende, stijlvolle trappen hebt… dan wil je uiteraard een vloer in dezelfde stijl! De klant vroeg daarom of de aangesloten vloeren op de overloop en de zolder bedekt konden worden met hetzelfde materiaal als systeemplank. Het resultaat was erg mooi en bovendien praktisch, omdat er de eerste tien(tallen) jaren geen onderhoud nodig is. Als afwerking voor het hout hebben we Skylt-lak gebruikt. Deze uiterst matte lak heeft een uitstraling die het meest op onbehandeld hout lijkt. Het eiken kwam er zo mat uit, dat je je afvraagt of er wel lak op zit! Na een week zagen, schuren, polijsten en lakken was er een prachtig resultaat ontstaan.

Traprenovatie ook iets voor u?

Bent u uitgekeken op uw bestaande trap en op zoek naar nieuwe bekleding? Bekijk dan de mogelijkheden van traprenovatie. We komen graag aan huis om de mogelijkheden te bespreken.

Oude trap traprenovatie Nieuwe trap traprenovatie